Naučna otkrića: Računarske igrice povećavaju rizik od pojave Alzheimerove bolesti

Naučna otkrića: Računarske igrice povećavaju rizik od pojave Alzheimerove bolesti

Tim kanadskih stručnjaka istraživao je uticaj igranja računarskih igrica na mozak i došao do zaključka da ta praksa dovodi do smanjenja sive materije u nekim dijelovima mozga i stvara pogodno tlo za različita neurološka i psihička oboljenja.

Naučnici sa Univerziteta u Montrealu u Kanadi su upozorili da prekomjerno igranje igrica na računaru povećava rizik od pojave Alzheimerove bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnici tvrde da igrači računarskih igrica tokom usredotočavanja na dešavanja na ekranu izazivaju prekomjerni angažman Caudate nuclleusa, dijela mozga koji igra važnu ulogu u smanjenju sive materije u hipokampusu.

Tim stručnjaka koji je radio istraživanja upozorava da smanjenje sive materije u ovom dijelu mozga stvara pogodno tlo za pojavu različitih neuroloških i psiholoških oboljenja, uključujući i Alzheimerovu bolest.

Učesnici istraživanja su igrali igrice u kojima su na ekranu preovladavale slike planina i drveća, a uporedo su praćeni pokreti njihovih očiju i moždane aktivnosti.

Detaljni izvještaj istraživanja objavljen je u časopisu “Proceedings of the Royal Society B”.

Iako su ranija istraživanja ukazivala na pozitivan utjecaj računarskih igrica na kapacitete učenja i rješavanja problema, naučnici su saglasni da te igrice izazivaju i negativne posljedice i brojne promjene na mozgu čovjeka.

//AGENCIJA ANADOLIJA

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY