Smrtonosni puder: talk iz pudera za bebe može izazvati rak jajnika

Smrtonosni puder: talk iz pudera za bebe može izazvati rak jajnika

Puder koji sadrži talk može prouzročiti rak maternice ako ga žene koriste pri intimnoj higijeni, istraživanja dokazuju.

Deane Berg se nemalo iznenadila kada joj je krajem 2006. liječnik rekao da će joj morati odstraniti jajnike zbog raka.

Žena je bila užasnuta. Pitajući se “Zašto ja?”, Berg je počela istraživati kako je moguće da je dobila rak. U literaturi koju je proučavala Berg je primijetila spominjanje korištenja talka u genitalnom području.

Oko 20.000 žena u SAD-u godišnje bude dijagnosticiran rak jajnika, a preko 14.000 ih umre. Otprilike jedna od 70 žena oboli od te zloćudne bolesti. Studije su pokazale da se korištenjem talka rizik povećava za nekih 35%, povećavajući broj oboljelih na jednu ženu od svakih 50.

Sumnje o povezanosti talka i raka jajnika traju desetljećima. Još 1971. britanski znanstvenici analizirali su 13 tumora jajnika pod mikroskopom i otkrili da su se čestice talka nalazile duboko unutar deset uzoraka.

Još od svoje tinejdžerske dobi, Berg je koristila Johnson & Johnsonov puder za bebe, kao i onaj za žene.

“Kako proizvod namjenjen bebama može biti opasan? To je ludo!” Berg je prvo mislila. “Zašto nisu upozoravali žene o tome?”

Nakon bolne kemoterapije Berg je podigla tužbu, prvu takve vrste, protiv Johnson & Johnsona.

Sud je u listopadu 2013. donio zbunjujuću presudu koja je omogućila obje strane da proglase pobjedu. Tvrtka kćer J & J, Johnson & Johnsona Consumer Cos., Inc proglašena je krivom zbog nehaja jer nisu upozorili Berg na povećan rizik raka jajnika.

S druge strane, iako je tužiteljica pretrpjela znatne gubitke – od mjeseci izgubljenih radnih sati, trajnog gubitka sluha, te gubitke osjeta u rukama i stopalima kao posljedicu kemoterapije, sud joj nije dodijelio nikakve odštete.

Objašnjenje suda je da konkretni medicinski dokaz kako talk uzrokuje rak još ne postoji, ali da bi J & J ipak trebao staviti neko upozorenje kupcima o mogućem riziku.

Od onda je još 700 žrtava raka podnijelo tužbe protiv J & J-a, a broj tužitelja i dalje raste.

Talk i rak jajnika – sporo rastuća kontroverza

1971. – britanski znanstvenici otkrivaju čestice talka duboko usađene u 10 od 13 tumora jajnika

1982. – prve studije pokazuju statističku vezu između korištenja talka u području genitalija i raka jajnika. U sljedećih 30 godina još 20 studija će pokazati lagani porast rizika od raka jajnika među korisnicama talka

1992. – udruga kozmetičke industrije osniva Specijalnu grupu sa zadatkom pobijanja veza između talka i raka jajnika

1994. – FDA (Uprava za hranu i lijekove) odbija peticiju Koalicije za prevenciju raka koja zahtjeva upozorenja protiv korištenja talka za intimnu higijenu, navodeći nedostatak dokaza

2005. – postojeći podaci Nacionalnog toksikološkog programa SAD-a nedovoljni da bi se talk naveo na popisu kancerogenih tvari

2006. – Međunarodna agencija za istraživanje raka, odjel Međunarodne zdravstvene organizacije, klasificira talk kao 2B agent, ‘moguće kancerogen za ljude’.

2013. – Pregled kozmetičkih sastojaka, grupa koju financira američka kozmetička industrija, izdaje rezultate istraživanja po kojima je talk “siguran pri trenutačnom načinu korištenja i koncentraciji”.

2013. – U prvoj presudi takve vrste sud proglašava Johnson & Johnson krivim zbog neupozoravanja o riziku raka jajnika, ali tužiteljici ne dodjeljuje nikakvu odštetu.

2015. – Johnson & Johnson i njegov snabdjevač talkom Imerys suočavaju se sa 700 tužbi žrtava raka jajnika koje tvrde da su dobile bolest zbog redovitog korištenja J & J pudera.

//MAGAZIN.NET.HR

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY