Bijeli kruh najgore je što možete pojesti

Bijeli kruh najgore je što možete pojesti

Ljudski organizam treba proteine, ugljikohidrate i masti, no važno je kakve birate.

Proljeće i prva razodijevanja trenutak su bolne spoznaje da smo tijekom zime nakupili kilograme.Štoviše, s godinama to više nisu bezazleni jastučići s kojima smo izlazili na kraj nakon tjedan ili dva dijete i vježbanja, već konkretni “šlaufovi” koje je sve teže ili nemoguće skinuti.Poznato je da s godinama, zapravo od četrdesetih, počinje usporavanje metabolizma.I svaku godinu poslije toga trebali bismo si zakinuti 200 kalorija u svakodnevnim obrocima, no to ne znači nužno i “stavljanje lokota na usta”, što je najčešća metoda, ali ujedno velika pogreška.Vježbanje, vježbanje i samo vježbanje, odnosno tjelesna aktivnost, jedini je način kontrole kilograma i održavanja zdravlja te onog što je najčešći povod za sve – mršavljenja.

Sve na meni puca…

No, što se događa s tijelom kad krenete na vježbanje i zašto se nakon uloženog truda mnogi pitaju: Vježbam, kontroliram prehranu, ali nisam izgubi(la)o kilograme? Štoviše, hlače ne mogu zakopčati, sve na meni puca…

– Sve ono što se nalazi između mišića i kože najčešće je neželjeni masni sloj, odnosno dobar dio je voda, i njega se valja riješiti. Brzopotezne dijete u kojima se izgubi pet-šest kilograma zapravo su rezultat gubitka vode, a učinak im je trenutačan – objašnjava magistar kineziologije, predavač na učilištu “Magistra” i osobni trener Zdenko Klarić.No, dodaje on, stvari su vrlo jasne, jedan kilogram masti u organizmu teži 9000 kalorija. Da bismo se riješili viška kilograma, valja tih devet tisuća kalorija “spaliti” uz, dakako, preduvjet da ih i ne unosite. Jedini način je vježbanje ili liposukcija.Tablete i uređaji koji se promoviraju ne mogu otopiti masnoću jer ona nema kamo u organizmu otići, eventualno može ugroziti kardiovaskularni sustav.Magistar Klarić naglašava kako je prevelika kiselost organizma jedan od razloga zbog kojeg i izrazito mršavi ljudi koji vježbaju zadržavaju “škembicu” pa čak i nakon previše treninga.

– Vaga je nešto što u planu vježbanja i mršavljenja treba zabraniti. To je jednostavno sprava koja pokazuje količinu koja ju tlači, a ne u kakvom je stanju tijelo.Upravo zato je definiranje tonusa mišića vrlo važno u procesu mršavljenja. Upravo će se to dogoditi nakon nekog vremena vježbanja jer će se mišići podignuti i biti čvršći, neće se “razlijevati” po odjeći. Sretnici su oni koji masne naslage nakupljaju ravnomjerno, pa ih lakše i skidaju, no većina nas nakuplja ih na težištu tijela i zato je najčešće pitanje – zašto imam “škembu” – objašnjava mr. Klarić, dodajući kako je skidanje masnih naslaga na trbuhu “zadnja linija obrane” te kako se efekti vide u stanjivanju gležnjeva, ruku i listova.

Brašno da, ali ne bijelo

Katarina Dujmović, magistrica nutricionizma, naglašava kako su najčešće pogreške pri pokušajima mršavljenja – izbacivanje skupine namirnica.

– Ljudski organizam treba sve – i ugljikohidrate, i proteine, i masti. Posebno ako intenzivno vježbate. Upravo se ugljikohidrati izbacuju kao štetni, što je netočno. Samo bijela brašna, koja u proizvodnji sadrže kancerogene tvari i kroz organizam prolaze tako da pustoše sve zalihe kvalitetnih nutrijenata, treba zamijeniti brašnima od cjelovitih žitarica.

Štoviše, proteini su potrebni kako bi se razvio tonus mišića i kako nakon mršavljenja ne bismo imali dojam viška kože i opuštenog tijela.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY