Sve što bi trebalo da znate o piluli za ‘dan poslije’

Sve što bi trebalo da znate o piluli za ‘dan poslije’

Ukoliko su zakazali svi drugi metodi kontracepcije, a plašite se da bi mogli ostati u drugom stanju, postoji rješenje. Pilula za ‘dan poslije’ pomaže i do 72 sata nakon nezaštićenog odnosa.

Ukoliko vam se u vrijeme plodnih dana “omakne” seks bez zaštite ili vam pukne kondom tu je magična tableta koja može da vam pomogne. Ipak, kao i sa svim drugim lijekovima, i s pilulom za dan poslije je neophodno biti oprezan.

Kada je riječ o ovoj piluli, stručnjaci savjetuju sljedeće:

Kada je koristiti?
Postoji nekoliko scenarija za upotrebu pilule za jutro poslije. Dešava se da kondom pukne, da zaboravite da na vrijeme popijete svoju pilulu za kontracepciju, muškarac s kojim ste bili nije dovoljno ovladao veštinom prekinutog koitusa ili naprosto niste pažljivo brojali plodne dane, pa vam se nezaštićen odnos desio usred ovulacije. U svim ovim slučajevima, pilula je efikasna za sprječavanje neželjene trudnoće do pet dana nakon nezaštićenog odnosa.

Kako je nabaviti?
Ako dođete u situaciju da vam zatreba pilula za dan poslije, najbolje je da odmah odete kod svog ginekologa, koji će vam dati recept za pilulu koju potom možete kupiti u apoteci.

Kako djeluje?
Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Djeluje tako što spriječava oplodnju jajašca, kao i da se eventualno oplođeno jaje implementira u materici.

Koja su moguća neželjena dejstva?
Nakon što uzmete tabletu možete vam se desiti da u roku od 24 sata osjetite neke od ovih simptoma: mučnina, povraćanje, bol u donjem dijelu stomaka, glavobolja, iscrpljenost i osjetljivost grudi.

Da li je krvarenje normalno?
Može da vam se dogodi da malo krvarite nakon uzimanja pilule. Ako krvarenje potraje nekoliko dana ili se pojačava, posjetite doktora.

Kako pilula utiče na raspoloženje?
Uticaj pilule na raspoloženje varira od žene do žene, neke se osjećaju dobro, druge malo manje dobro. Ako trebate donijeti neke velike i važne odluke, bolje sačekajte nekoliko dana od uzimanja pilule.

Pilula za dan poslije nije kontracepcija!
Iako pilula za dan poslije obično ne ostavlja trajne posljedice, to ne znači da bi je trebalo koristiti iznova i iznova. To je hitna kontracepcija. Najbolja opcija uvijek je praktikovanje sigurnog seksa.

/Radiosarajevo.ba

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY