Znate li na koje sve načine mobitel šteti vašem zdravlju?

Znate li na koje sve načine mobitel šteti vašem zdravlju?

Pored svih blagodeti koje nam je moderno doba donijelo, sve ima svoju manu. Mobilni telefoni, taj predmet bez kojeg nam je život postao nezamisliv, itekako loše utiče na vaše zdravlje.

Nesanica, zbunjenost, glavobolja, depresija

Ti kasni noćni razgovori vas mogu sprečavati od dobrog, noćnog sna. Osim dodatnog vremena koje ćete provesti razgovarajući, mogli biste patiti i od nesanice zbog zračenja vašeg telefona. Tačnije, zbog bežičnih signala jačine 884 megaherca. Negativni učinci ovakvog “sporta” su najizraženiji kod tinejdžera i djece, a često su propraćeni depresijom, promjenama raspoloženja i glavoboljom.

Slabe sposobnosti opažanja

Zdrav razum govori da je vožnja u kojoj pričate mobilnim telefonom aktivnost od koje treba da se uzdržavate. Studije ukazuju da je dio mozga koji kontroliše vid manje aktivan tokom razgovora u kojem se ljudi fokusiraju na nešto. Drugim riječima, ne vidite ili ne opažate koliko bi trebali.

Gubitak sluha

Ako razgovarate na mobilni telefon više od jednog sata dnevno, u velikoj ste opasnosti da oštetite sluh. Korištenje telefona duže od sat vremena, na dnevnoj bazi, može rezultirati oštećenjem unutrašnjeg uha i osjetljivošću sluha na visoke frekvencije.

Povećani rizik od neplodnosti kod muškaraca

Nakon što ste pročitali sve do sada, vjerovatno ćete razmisliti da kupite hands – free uređaj. Međutim, ako ste muškarac, razmislite ponovo. Budući da većina muškaraca koji koriste hands – free uređaje, nose iste u džepu pantalona, njihovi testisi su izloženi radiofrekvenciji elektromagnetnih talasa. Zbog toga se preporučuje da se mobilni uređaji uopće ne nose u džepovima.

Dermatitis

Da, moguće je dobiti alergiju na mobilni telefon. Osobe koje su osjetljive na nikl, metal koji se često koristi u izradi mobilnih telefona, mogu razviti dermatitis na licu. Simptomi su suha, upaljena, crvena i ispucana koža i najčešće se javlja kod žena koje su alergične na nikl. Tipke i dio oko ekrana najčešće sadrže nikl tako da se dermatitis prvo pojavljuje na ušnoj školjci i obrazima.

Bakterije

Koliko često perete ruke? Da li ih perete svaki put prije nego izađete iz toaleta? Ako to ne radite, vaš telefon je ništa drugo do “raj” za bakterije u kojem se, vjerovatno, nalazi više istih nego na WC školjki ili šteki. Zašto je to tako? Mobilni telefon je veoma pogodno “tlo” za razvoj bakterija zbog toga što postaje topao uslijed držanja u rukama ili u džepu.

Bolni palčevi i nelagoda

Tehnološki napredak se može opisati kao i učestala upotreba znamenki kojoj odgovara bolest dvadeset prvog vijeka poznata i pod nazivom BlackBerry palac. Krivci za ovo su video igrice, računari i mobilni telefoni. Zabilježen je veoma veliki broj slučajeva u kojima su se pacijenti žalili na bol i ukočenost u korijenu palca koja izaziva nelagodu. Neki slučajevi su se morali podvrgnuti operaciji da bi se ovaj problem riješio.

Oštećenje nerava lakta

Ako nije palac, onda je lakat. Osobe koje provode previše vremena sa rukama čvrsto savijenim, dok pričaju na mobilni telefon, mogu oštetiti nerve lakta što često dovodi do sindroma lakatnog tunela (bol, trnjenje i sniženje senzibiliteta na unutrašnjoj strani dlana, malom i unutrašnjoj polovini domalog prsta, kao i slabost malih mišića šake što se manifestuje oslabljenim stiskom šake).

/Dnevni avaz

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY